Nakupte ještě za 1 000,00 Kč pro dopravu ZDARMA!
ks
Není uvedena
Objednat
Váš košík je prázdný!
Obsah košíku Přepočítat
CS
 
Nakupte ještě za 1 000,00 Kč pro dopravu ZDARMA!
ks
Není uvedena
Objednat
Váš košík je prázdný!
Obsah košíku Přepočítat

Sommariva

Zemědělská firma Sommariva je stále stejná jako ta za časů našich otců a dědečků, i když se značně rozšířila díky náročné více než třicetileté práci Domenika a poté jeho syna Agostina, který je současným ředitelem celé společnosti. Kořeny společnosti sahají do počátku 20. století, kdy se rodiče Domenika museli přestěhovat ze svého rodiště u Janova do Albenga. V těchto oblastech začala společnost vyvíjet své aktivity a dnes se celý komplex rozkládá na ploše cca 115.000 m2, z toho se na šesti hektarech pěstuje vinná réva (odrůdy Pigato, Vermentino a Rossese), na 45.000 m2 jsou olivovníky a na 10.000 m2 se pěstuje zelenina. Například rukola, bazalka, rajčata a artyčoky, které se používají na výrobu nakládané zeleniny. Všechny tyto výrobky spojuje jediný faktor, kterým je přísné dodržování principů biologického pěstování. Zemědělská půda Sommariva je více než třicet let obdělávána biologickými technikami, používá se pouze jednoduché organické hnojivo. Společnost stále úzce spolupracuje s organizací „Půda a zdraví“ z Turína, což je první kontrolní a výzkumný orgán v prostředí biologického pěstování, který vznikl v Itálii v roce 1972 a Domenico je jeho podporovatelem. Domenico Sommariva řečený „Nino“ vymyslel a založil starobylou lisovnu Frantoio Sommariva, které také věnoval velkou část svého života.

Lisovna Sommariva je ve středověkých hradbách města Albenga, jež byly svého času založeny na dvou hraničních zdech římského původu. Návštěva lisovny Sommariva pod starověkými klenbami, to je prohlídka starých zemědělských nástrojů, měděných hrnců, terakotových nádob, lisů, strojů všeho druhu, obrazů i fotografií. Tyto předměty Nino Sommariva sbíral s láskou a pečlivostí několik let a se stejnou láskou a pečlivostí se zde nyní provádí lisování oliv za studena. Stejným způsobem jako v historii se olivy myjí a lisují ještě tentýž den nebo maximálně do 48 hodin po sklizni, aby se dosáhlo oleje s nízkou kyselostí. Pouhých pár kilometrů od lisovny se v krásné přírodě nachází závod Sommariva. Je to místo, kde se panenský olivový olej a čerstvé zemědělské produkty zpracovávají, aby z nich poté vznikla široká škála chutných a přírodních výrobků. Právě zde probíhá lahvování a příprava všech národních i mezistátních zásilek. Veškeré zařízení a výrobní procesy byly přizpůsobeny řadě norem CEE, jejíž splnění je nezbytné, aby vše vyhovovalo požadavkům na kvalitu a bezpečnost. Výsledkem je moderní technologické zařízení s kvalifikovaným personálem schopným řídit plynulou výrobu plně odpovídající požadavkům spotřebitelům, kteří očekávají zdravý a bezpečný výrobek.

Z oliv vznikl zdravý a originální olej, vyrobený mletím vybraných oliv a lisováním za studena. Domenico vytvořil typické janovské pesto ze své výběrové bazalky a podle starých receptur, které nyní oceňuje celý svět. Chtěl vyzvednout svoji rodnou oblast a věnoval jí dokonce svůj vlastní recept „ Caviale del Centa“. Je to zvláštní omáčka z oliv odrůdy Taggiasca, kaparů a sardelek, která se již v jeho rodné Albenga stala tradicí. Pro milovníky historie, tradice a kultury nemůže chybět návštěva stálé výstavy. Muzeum, které je věnované zpracování oliv, oleji a vínu, navštíví ročně cca 7000 návštěvníků z celého světa.

Číst dál...